česky česky english english deutsch deutsch
Přihlásit (vysvětlení) Registrovat
LUSK Luštění křížovek on-line.
LUŠTĚNÍ KŘÍŽOVEK
Křížovkářský server krizovky.lusk.cz, krizovka.lusk.cz
K dnešnímu dni vyšlo již 7902 křížovek.

Hledat v archivu křížovek Archiv

Slovníček pomůže s neznámými slovy. Slovníček

Soutěž Soutěž

Návod jak luštit online Pomoc

Kontakt na autory Kontakt
Archiv Velikost křížovky

Seznam křížovek podle velikosti

Počet slov/
políček
Křížovka Tajenka
36 slov
 Klasická křížovka   Dnes má svátek (TAJENKA).  
 Švédská křížovka   Jsou dva druhy nespokojenosti: nespokojenost, která pracuje, a taková, (TAJENKA). První dosáhne toho, co chce, druhá ztratí, co má.
J. Ortega y Gasset  
 Klasická křížovka   Cukrovarnický podnikatel, průmyslník, (TAJENKA) a vlastenec Ferdinand Urbánek (19. 5. 1821, Kroměříž – 27. 10. 1887, Praha) stál u vzniku pražské Živnobanky, byl zakládajícím členem Hlaholu, Sokola, Umělecké besedy, Měšťanské besedy...  
 Klasická křížovka   Lépe je učit se (TAJENKA).
Latinské přísloví  
 Klasická křížovka   Dnes má svátek (TAJENKA).  
 Klasická křížovka   Z leteckého jedenáctera:
Létání v mracích je tak trochu nebezpečné, vyskytují se v nich neviditelná letadla a podle dobře ověřených pramenů i (TAJENKA).  
 Klasická křížovka   Malíř (TAJENKA), mistr kresby i dekorativních obrazů, se narodil ve Vídni 14.12.1854...  
 Klasická křížovka   Nejčastěji užívaným slovem v češtině je spojka a. Na druhém místě pak sloveso (1. TAJENKA) a třetím nejfrekventovanějším slovem je zájmeno (2. TAJENKA).  
 Švédská křížovka   Malíř, grafik a básník (TAJENKA) se narodil 31.5.1892 v Petrkově u Havlíčkova Brodu. Přeložil a suchou jehlou vyzdobil sbírku básní "Dveře v přítmí", kterou napsala jeho manželka Susann Ronaudová.  
 Klasická křížovka   Dnes je Světový den (TAJENKA).  
 Klasická křížovka   Dnes je TAJENKA pondělí.  
 Klasická křížovka   Žena může žít dva dny z pěkné (TAJENKA).
Michéle Morganová  
 Klasická křížovka   Všestranně nadaný sportovec Karel Koželuh (7. 3. 1895 - 27. 4. 1950) reprezentoval Československo jako fotbalista, hokejista a pak hlavně jako (TAJENKA). Třikrát vyhrál Mistrovství světa profesionálů a třikrát Mistrovství USA.  
 Klasická křížovka   23. dubna 1776 se narodil Jan (TAJENKA), obrozenecký spisovatel, pedagog a advokát. Z představitele vlasteneckého hnutí se však postupem času stal odpůrcem rozvoje českého jazyka. Zemřel 31. 12. 1834.  
 Klasická křížovka   Nepřijde jediný přítel k tomu, kdo už (TAJENKA).
Ovidius  
 Klasická křížovka   Člověk je jediný živočich, který se (TAJENKA). Jean Paul  
 Klasická křížovka   Slovo (TAJENKA) vzniklo z italského banco rotto, tj. rozbitá banka.  
 Klasická křížovka   Jsou prostě lidé, od kterých se, jakkoliv dáváte pozor, (TAJENKA). Josef Čapek  
 Klasická křížovka   (TAJENKA) jsou lidé, kteří znají pravdu, ale zastávají ji jen potud, pokud se v ní jeví jejich prospěch. B. Pascal  
 Klasická křížovka   (TAJENKA) je květ poezie na stromě všedního života.  
 Klasická křížovka   Lid má bojovat o zákon jako (TAJENKA). Hérakleitos z Efesu  
 Klasická křížovka   I kdyby (TAJENKA) byla až směšně nepravdivá, přece ji berou nejméně napůl vážně. F. M. Dostojevskij  
 Klasická křížovka   Svatý Vít (TAJENKA)  
 Klasická křížovka   (TAJENKA) spočívá v tom, že potřebujeme stále méně času na cestu přes oceán a stále více času na cestu do kanceláře, nebo do továrny.  
 Klasická křížovka   Zakladatel českého moderního sochařství (TAJENKA) se narodil 15. 5. 1880 v Novém Městě na Moravě a zemřel v Praze 2. 5. 1925. Byl žákem Josefa Václava Myslbeka, po absolutoriu na AVU pracoval jako Myslbekův asistent. V roce 1916 byl jmeno  
 Klasická křížovka   Zůstat mlád, to je (TAJENKA).
A. van Lysebeth  
 Klasická křížovka   Význam slova "loudit" pochází z loudidla, což byl přenosný rám sloužící jako bidýlko pro dravé ptáky používané k lovu. Muž, který je nosil, dostával za to (TAJENKA).  
 Klasická křížovka   Přicházím v stařecká léta, stále jsa (TAJENKA).
Solón Athénský  
 Klasická křížovka   Kdo se neumí (TAJENKA), je hlupák.
Goethe  
 Slabiková křížovka   Někteří lidé dovedou opravovat jen cizí (TAJENKA), nikoli vlastní.
J. Paul  
 Slabiková křížovka   Smích je nejbáječnější (TAJENKA) myšlenky. Ale sebelepší (TAJENKA) z vás nesejme odpovědnost za to, že myšlenka nestojí za nic.
Jan Werich  
 Slabiková křížovka   Svatá Dorota – sněhu (TAJENKA).  
 Kris-kros   Sníh na svatého Ondřeje vzešlému žitu (TAJENKA).  
 Kris-kros   2. dubna je Světový den zvýšení (TAJENKA).  
 Americká doplňovačka   „Burian je Mistr Mistrů.“ To řekl (TAJENKA) o malíři a ilustrátorovi Zdeňku Burianovi (* 11. 2. 1905 - † 1. 7. 1981).  
 Americká doplňovačka   Vavřincův déšť – (TAJENKA)  
 Osmisměrka   Herečka (TAJENKA), přirovnávaná k Marlene Dietrichové, působila v divadélku Dada Jiřího Frejky, pak se stala členkou Národního divadla. Na divadelních prknech i ve filmu výborně ztvárnila desítky ženských postav, komické i vážné. Žila 17.  
 Osmisměrka   Slovenský vlastenec, jazykovědec, spisovatel a politik Ľudovít Štúr se narodil 29. 10. 1815 v Uhrovci. V roce 1843 vytvořil nový spisovný slovenský jazyk. K tomu použil (TAJENKA) nářečí. Následující rok byla v nové slovenštině vydaná...  
 Osmisměrka   (TAJENKA) se narodila 3. 10. 1908 v Hradci Králové a zemřela 31. 10. 1995 v Praze. Operetní zpěvačka - více než dvacet let byla sólistkou pražského Hudebního divadla v Karlíně - i herečka - působila v televizi, filmu, rozhlase a také v dabingu.  
 Osmisměrka   (TAJENKA) byl divadelní i filmový herec. Pocházel z Roudnice nad Labem, kde se 24. 2. 1918 narodil. Zemřel 27. dubna roku 2007.  
 Osmisměrka   Pravděpodobně 1. 10. 1525 se v Praze narodil hvězdář a lékař (TAJENKA). Kromě astronomie, medicíny a matematiky se zabýval mimo jiné ještě astrologií, botanikou, chemií, pivovarnictvím a kartografií. Zemřel 1. 9. 1600.